Gyakran ismételt kérdések

AZ IELTS nyelvvizsga mellett alternatívaként elfogadható a TOEFL nyelvvizsga, illetve a Cambridge nyelvvizsga is. Az IELTS, TOEFL és Cambridge nyelvvizsgán kívül semmilyen egyéb nyelvvizsgát nem fogadnak el a nemzetközi egyetemek. A szükséges pontszámok a nemzetközi nyelvvizsgáknál: IELTS Academic angol nyelvvizsga, 2 évnél nem régebbi, legalább 6,5 pontszámmal; TOEFL iBT angol nyelvvizsga 2 évnél nem régebbi, legalább 75 pontos pontszámmal; Cambridge nyelvvizsga CAE legalább átlag 180-as pontszámmal. Az IELTS alternatívájaként benyújtott TOEFL vagy Cambridge nyelvvizsgát egyénileg bíráljuk el. Viszont mindenképp kérdezd meg a tanácsadód, hogy melyik nyelvvizsgából milyen pontszám szükséges, mert ez egyetemenként eltérő lehet.
A Tanulmányi osztálytól, aláíratva, lepecsételtetve és angol nyelven. A tanulmányi átlagot igazoló hivatalos dokumentum, illetve a professzori ajánlólevél hiánypótlási határideje október 6.
Amennyiben a regisztráció pillanatában már csak az IELTS Academic, a TOEFL iBT vagy a Cambridge nyelvvizsga hiányzik, aggodalomra semmi ok. A nyelvvizsgát szeptember 29-ig lehet bemutatni, tehát a jelentkezés pillanatában még letehető.
A Budapesti British Council szervezeténél.
A szükséges pontszámok a nemzetközi nyelvvizsgáknál: IELTS Academic angol nyelvvizsga, 2 évnél nem régebbi, legalább 6,5 pontszámmal; TOEFL iBT angol nyelvvizsga 2 évnél nem régebbi, legalább 75 pontos pontszámmal; Cambridge nyelvvizsga CAE legalább átlag 180-as pontszámmal.
A féléves részképzés egy olyan külföldi tanulmányút, amelyet az egyetemi tanulmányok alatt tehetnek meg a hallgatók. Alap és mesterképzés alatt is, fél, vagy akár egy évet is eltölthetnek egy másik egyetem képzésén. A részképzés alatt megszerzett krediteket pedig elfogadtathatják az itthoni egyetemeikkel.
A free-mover hallgatók maguk választják ki, melyik külföldi egyetem féléves részképzésén kívánnak részt venni. Így nincsenek korlátozva az egyetemek bilaterális kapcsolatai által, hanem ők dönthetik el, hol, milyen egyetemen szeretnének eltölteni fél évet.
Hasonló, de nem teljesen ugyanaz. Az Erasmus program egyetemek közötti kapcsolatok útján létrejött részképzés. Ezzel szemben itt a hallgató választhatja ki, hogy az IEC partneregyetemei közül hova jelentkezik free-mover hallgatóként. Ugyanakkor mivel nem szerződéses az itthoni egyetem és a kinti egyetem viszonya, ezért előre kell egyeztetni a tanulmányi rendet, tandíjat is kell fizetni, illetve nem jár külön ösztöndíj a megélhetési költségekre. Összességében tehát ez egy féléves önköltséges külföldi tanulmányút.
A jelentkezés során a website-on található jelentkezési formot kell hiánytalanul feltölteni. Meg kell adni a tanulmányi átlagot, a jelenlegi iskola nevét és azon belül a szakot, a nyelvvizsga típusát és elért pontszámát. Emellett, a második körös személyes interjúra készíteni kell egy referencia levelet és egy motivációs levelet is.
Az IELTS egy nemzetközi nyelvvizsga típus, amely a külföldi egyetemek által akkreditált és egyedülállóan elfogadott nyelvvizsga. A programban való részvételhez az alábbi nyelvvizsgát kell teljesíteni: IELTS Academic. További részletek a British Council magyarországi honlapján és az ielts.org honlapon találhatóak.
A motivációs levél egy olyan szöveges dokumentum, amelyben az egyetemista leírja, hogy miért ő az ideális jelölt az adott egyetemre és szakirányra. A levélnek angol nyelven kell íródnia, „Why am I the right candidate fot the Raiffeisen Semester Program?” címmel. A motivációs levélnek legalább 4000 karakter hosszúságónak kell lennie (47 sor, szóközökkel) és tartalmaznia kell a szakos tanulmányhoz kapcsolódó publikációk, eredmények és tevékenységek listáját.
A referencialevelet az egyik tanárától, professzorától kell kérnie a hallgatónak. A dokumentumnak angol nyelvűnek kell lennie. A levélnek egyetemi fejléces papírra kell íródnia, amit az ajánló lepecsétel és az aláírásával is hitelesít.
Egyetemi tanulmányok esetén a tanulmányi osztály kiállíthat a hallgatók számára egy angol nyelvű index kivonatot, amelyben benne vannak az eddig megszerzett tárgyak és jegyek. Ezt a tanulmányi osztálynak pecséttel és aláírással kell ellátnia.
Az eddig elvégzett félévek tanulmányi átlagára van szükségünk, ezt a tanulmányi osztály tudja megadni. A minimum elfogadott átlag 4.0 egy 5.0-s skálán jegyezve.
Sajnos nem, a célunk ugyanis, hogy a legjobb diákokat támogassuk, aminek az alapkövetelménye a szükséges tanulmányi átlag.
Az offer-t a külföldi egyetem adja ki a hallgató számára, amennyiben sikeresen teljesítette a felvételit. Két féle offer-t, azaz ajánlatot különböztetünk meg – a „conditional“, amely egy feltételhez kötött ajánlat, illetve egy „unconditional“, amely feltételek nélküli ajánlat. A különbség a kettő között az, hogy a feltételhez kötött ajánlatnál az egyetemek által megjelenített dokumentumok még hiányosnak, amit a hallgatónak pótolnia kell. Végleges, azaz kondíció nélküli ajánlat esetén a hallgató minden felvételi kritériumnak megfelel, így már csak el kell fogadnia azt, és kezdődhet a beiratkozás a külföldi egyetemre.
A jelentkezésedet online legkésőbb 2017. szeptember 15-ig adhatod le.
Az „Egyetemek” menüpontban megtalálod az összes, programban részt vevő egyetem listáját. Innen eléred az intézmények profiloldalát, ahol könnyedén tájékozódhatsz az egyetemen induló szakirányokról.
Az egyetemek általában 3.5 fölötti átlagot fogadnak el. Mi arra törekszünk, hogy a legjobb hallgatókat, tehát a minimum 4.0 átlagú hallgatókat segítsünk az ösztöndíjjal. Az egyes egyetemek bemeneteli követelményeivel kapcsolatban az IEC csapatát lehet keresni az info@ieconline.hu címen.
Az IEC a legjobb hallgatói követelményekkel bíró hallgatókat választja ki. A jelentkezők közül a végső döntést a Raiffeisen Bank hozza meg a motivációs levél, referencia levél és a tanulmányi jegyek alapján.
A program résztvevőit legkésőbb 2017. október 13-ig választjuk ki, majd ezt követően az IEC elküldi a kiválasztott hallgatók jelentkezését a választott egyetemekre legkésőbb 2017. október 30-ig.
Az egyetemek a jelentkezést követő 4-6 héten belül válaszolnak a sikeres felvételiről, erről legkésőbb 2017. december 31-ig tájékoztatjuk a hallgatókat.
A hallgatók maximálisan 3 egyetemre jelentkezhetnek.
Amennyiben tengerentúli egyetemről van szó, elkezdődik a vízumigénylés folyamata, illetve az utazás és biztosítás leszervezése.
Igen. Néhány egyetem kötelezően bebiztosítja a hallgatókat, melynek díját a tandíj részeként vagy külön költségként kell kifizetni. Biztosítást akkor is kell kötni, ha azt az egyetem nem írja elő. Európán belül pedig az érvényes EU-s kék kártya biztosít alap ellátást.
A diákoknak minden Európán kívüli desztinációhoz szükségük van vízumra. Ezek beszerzésében az IEC nyújt segítséget. Fontos! Az elnyert megélhetési költségbe nem tartozik bele a vízum kiállításának díja.
A vízumdíj országonként változik. Erről bővebb és pontosabb információt az IEC szolgáltat.
A megélhetés költsége országonként változó. A Program keretében a Bank kizárólag az alábbi költségek megfizetését vállalja:
- ázsiai egyetemek esetében 970 EUR/hó
- egyesült államokbeli egyetemek esetében 1270 USD/hó
- kanadai egyetemek esetében 1000 CAD/hó
- dél-amerikai egyetemek esetében 1000 USD/hó
- ausztráliai egyetemek esetében 1650 AUD/hó
- spanyolországi egyetemek esetében 700 EUR/hó
- angliai egyetemek esetében 1060 GBP/hó

A megélhetési költségekben nem tartozik bele az esetlegesen szükséges vízum kiállításának, az egyetem helyszínére utazásának, és a haza utazásnak a költsége. A megélhetési költséget a Bank havi rendszerességgel biztosítja a Pályázónak.
Támogatásunk magában foglalja a féléves tandíjat és a külföldi megélhetés költségeit a képzés időszakára. A megélhetési költséget a képzés hosszára a nyertesek számára a Bank havi rendszerességgel fogja eljuttatni a szerződésben megállapított módon. Az oda-, és visszaútról a hallgatónak kell gondoskodnia.
Ha a hallgató nem Raiffeisen ügyfél, akkor a jelentkezéshez az is elég, ha szüleinek valamelyike (a továbbiakban ide értve a mostoha és nevelő szülőt is) a Raiffeisen Banknál vezet lakossági bankszámlát. Ha ez a feltétel sem teljesül, akkor a hallgatónak vállalnia kell, hogy kiválasztása esetén ő vagy szülei valamelyike a Raiffeisen Banknál lakossági bankszámlát nyit.
Ha hallgató nem Raiffeisen ügyfél, akkor a jelentkezéshez az is elegendő, ha szüleinek valamelyike (a továbbiakban ide értve a mostoha és nevelő szülőt is) a Raiffeisen Banknál vezet lakossági bankszámlát.
Az egyetemi jelentkezési lapok letölthetők az IEC oldalán található a partneregyetemi profilok oldaláról.
Az IEC az International Education Centre. Világszerte 25 országban, több mint 130 partneregyetemmel áll kapcsolatban. A szervezet ingyenesen segít a hallgatóknak a felvételi teljes lebonyolításában és további információkkal látja el a hallgatókat a külföldi képzésekkel és jelentkezésekkel kapcsolatban.
Amennyiben még sem Neked, sem szüleidnek nincs lakossági bankszámlája, add meg itt az adataidat és munkatársaink hamarosan felkeresnek:

A hatékony kommunikáció érdekében azt kérjük, hogy tölts ki minden mezőt.


+36

További kérdések

Ha nem találtál választ a kérdésedre fordulj hozzánk bizalommal.

Email: szemeszter@raiffeisen.hu